Wymogi hal przemysłowych przemysłu spożywczego – utrzymanie czystości

Branża spożywcza należy do najbardziej wymagających pod względem norm i zasad gałęzi przemysłowych. Utrzymanie nienagannych warunków higienicznych jest niezbędne, aby produkty żywnościowe były dobrej jakości, bezpieczne i nadawały się do obrotu. Normowaniu podlegają praktycznie wszystkie aspekty przemysłu spożywczego, włącznie z chowem i uprawą, przetwórstwem, transportem czy sprzedażą. Szczególne obostrzenia dotyczą utrzymania czystości hal produkcyjnych, w których żywność jest wytwarzana oraz przechowywana.

Poziom higieny w obiektach przemysłowych branży spożywczej

Utrzymanie czystości w halach produkcyjnych przemysłu spożywczego jest bardzo istotne, a zarazem dość wymagające dla przedsiębiorców. Wynika to z konieczności przestrzegania względów bezpieczeństwa oraz wysokich norm, które określają zasady BHP. Szczególne ryzyko stwarzają zabrudzenia taśm, linii, urządzeń oraz maszyn produkcyjnych, ponieważ mogą doprowadzić do rozwoju chorobotwórczych bakterii. W zakładach produkcyjnych przemysłu spożywczego konieczne jest utrzymanie czystości zarówno wyposażenia, jak i poszczególnych powierzchni. Nienaganną sterylnością muszą się wyróżniać wszystkie pomieszczenia pracownicze, sanitarne i biurowe, a także obszary zlokalizowane na dużych wysokościach. W tych ostatnich zachowanie odpowiedniego poziomu higieny jest szczególnie trudne, dlatego niezbędne okazuje się ich czyszczenie z wykorzystaniem technik alpinistycznych.

Wymogi dla hal produkcyjnych przemysłu spożywczego

Hale będące miejscem powstawania i przechowywania żywności muszą spełniać szereg norm sanitarno-epidemiologicznych, a także zasad bezpieczeństwa i higieny pracy. Wszystkie elementy obiektu powinny być dostosowane w taki sposób, aby ich kontakt z produktami spożywczymi nie stwarzał żadnego ryzyka. Szczególnej uwagi wymagają wykorzystywane maszyny i urządzenia, które należy zoptymalizować pod kątem odprowadzania oparów i zapachów towarzyszących produkcji żywności. Kluczowe znaczenie dla zachowania czystości ma odpowiedni poziom izolacji, gwarantujący bezpieczeństwo pracowników oraz wysoką jakość produkowanego towaru. Normy w tym zakresie są bardzo wyśrubowane, jednak odpowiednie rozwiązania technologiczne pozwalają na czyszczenie hal produkcyjnych w efektywny sposób.

Alpinistyka przemysłowa dla hal produkcyjnych

Utrzymywanie higieny w halach produkcyjnych przemysłu spożywczego na własną rękę zwykle nie przynosi oczekiwanych rezultatów, dlatego konieczne jest skorzystanie z usług profesjonalnych wykonawców. Sposobem na przeprowadzenie precyzyjnego i efektywnego oczyszczania okazuje się alpinistyka przemysłowa, którą oferuje firma Teton: https://www.teton.pl/czyszczenie. Za pośrednictwem odpowiednich technik możliwe jest nie tylko czyszczenie konstrukcji nośnych, ale również dezynfekcja i konserwacja zbiorników występujących na hali. Działania te pozwalają na dotarcie do trudno dostępnych miejsc, które znajdują się a dużych wysokościach. W ten sposób przeprowadzić można np. czyszczenie stref podsufitowych z wykorzystaniem dostępu linowego, a także konserwację silosów, magazynów oraz innych wewnętrznych lub zewnętrznych stref obiektu.

Realizacja prac porządkowych w hali produkcyjnej

W realizacji alpinistycznych prac porządkowych kluczowe znaczenie ma specjalistyczny sprzęt czyszczący, a także kompetencje, wiedza i doświadczenie wykonawców podejmujących się ich realizacji. Wynika to ze specyficznej budowy hal przemysłowych stosowanych w branży spożywczej, które charakteryzują się konstrukcją nośną. Jej podstawę stanowią zwykle słupy ze stali nierdzewnej, obudowanych płytami warstwowymi zapewniającymi optymalną izolację termiczną. Ze względu na ścisłe wymagania odnośnie segregacji i przechowywania żywności oraz duże wymiary obiektów, czyszczenie ścian wewnętrznych z wykorzystaniem technik alpinistycznych jest najlepszym sposobem na utrzymanie hali w nienagannym stanie higienicznym. Rozwiązanie to pozwala na spełnienie norm jakości i bezpieczeństwa, niezależnie od ustalonego na etapie projektowania rozkładu pomieszczeń i ciągów komunikacyjnych.

Wymogi hal przemysłowych przemysłu spożywczego – utrzymanie czystości
Rate this post

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here