Zastosowanie separatorów magnetycznych w przemyśle spożywczym

W zmechanizowanym i wysoce wydajnym przemyśle spożywczym na liniach produkcyjnych bardzo często dochodzi do pojawienia się różnego rodzaju metalowych zanieczyszczeń. Są to między innymi śruby, nity, nakrętki, zszywki, a nawet pochodzące z użytkowanych urządzeń opiłki żelaza oraz rdza. Wszystkie te zanieczyszczenia mogą przyczynić się do uszkodzenia wrażliwych elementów linii produkcyjnych lub transportowych. Obniżają ponadto jakość gotowych wyrobów, czego skutkiem są reklamacje produktów lub nawet konieczność wycofywania całych partii z obrotu. Do ochrony przed takimi zdarzeniami służą separatory magnetyczne.

Czym są separatory magnetyczne?

Separatory magnetyczne to urządzenia wykorzystywane do oczyszczania surowców, półproduktów oraz gotowych produktów spożywczych z różnego rodzaju zanieczyszczeń metalowych. W separatorach magnetycznych instalowane są dwa rodzaje magnesów:

  • Stałe (np. neodymowe lub ferrytowe) – które nie wymagają zewnętrznego źródła zasilania,

  • Elektromagnesy – potrzebujące zasilania do pracy.

Separatory stanowiące element linii przemysłowych skutecznie chronią przed zanieczyszczaniami, które mogłyby stać się przyczyną uszkodzenia maszyn, a tym samych kosztownych przerw w ich pracy. Ponadto zabezpieczają firmy przed skutkami utraty wizerunku marki, mogącymi być konsekwencją wprowadzenia do obrotu zanieczyszczonych produktów.

Warto także nadmienić, że separatory zainstalowane w liniach technologicznych pozwalają na identyfikację miejsc, z których pochodzić mogą zanieczyszczania metaliczne – dzięki inspekcji filtrów istnieje możliwość ustalenia, czy wzięły się np. z młynów lub rozdrabniarek, zsypów czy też rurociągów.

Rodzaje separatorów magnetycznych dla przemysłu spożywczego

W przemyśle spożywczym zastosowanie znajduje praktycznie większość typów separatorów magnetycznych.

Separatory taśmowe stosowane są już na samym początku procesu produkcyjnego, np. w cukrowniach czy zakładach przetwórstwa warzyw i owoców. Służą tam do wstępnego oczyszczania surowców. Dzięki temu zapewniona zostaje np. ochrona krajalnic buraków cukrowych czy ziemniaków przed fragmentami żelaza pochodzącymi z urządzeń polowych.

Z kolei separatory magnetyczne rurowe są doskonałym rozwiązaniem stosowanym w transporcie surowców płynnych i półpłynnych, w tym takich o wysokiej temperaturze. Wykorzystuje się je w zakładach olejarskich, mleczarskich, a ponadto w produkcji czekolady.

Do separacji metalowych zanieczyszczeń z produktów sypkich, transportowanych na przenośnikach taśmowych, można też zastosować separator płytowy zawieszony nad taśmą, separator przesypowy lub sito magnetyczne, przez które przepuszczany jest surowiec spożywczy bądź gotowy produkt. Takie urządzenia wykorzystywane są np. do oczyszczania cukru, mąki oraz grysów spożywczych.

Podobne zastosowanie mają separatory typu DRM, które wykorzystywane są w oczyszczaniu z drobnych cząsteczek metali produktów sypkich: mleka w proszku, przypraw i produktów typu instant, a także cukru pudru.

W pewnych gałęziach przemysłu spożywczego, np. w młynach i zakładach przemysłu zbożowego, w cukrowniach, a nawet w zakładach produkujących i konfekcjonujących pyliste dodatki spożywcze i przyprawy, wskazane jest korzystanie z separatorów magnetycznych przeznaczonych do pracy w strefach zagrożonych wybuchem, zgodnych z dyrektywą ATEX.

Pełną ofertę separatorów magnetycznych do różnych zastosowań można znaleźć na stronie magnetix.com.pl.

Zastosowanie separatorów magnetycznych w przemyśle spożywczym
Rate this post

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here