Kawa to napój znany ludzkości już od setek lat. Jak do tej pory powstało wiele, tradycyjnych sposobów jej parzenia, a każdy ma swoje niekwestionowane zalety. Na Zachodzie bazą do przyrządzania kawowych napojów jest espresso, które parzy się w ciśnieniowym ekspresie. Urządzenie takie to nieraz skomplikowana i zaawansowana technologicznie maszyna, dzięki której możliwe jest przyrządzenie kawy idealnej. Wśród ciśnieniowych ekspresów do kawy prym wiedzie włoska marka Bezzera.
Ekspresy Bezzera – co należy o nich wiedzieć?
Bezzera to włoska firma, które ekspresy do kawy produkuje już od ponad stu lat i do tej pory stanowi wyznacznik najwyższej jakości w kawowym biznesie. Ekspresy Bezzera słyną z wysokiej jakości wykonania i użycia w produkcji wyłącznie materiałów najwyższej jakości. Zdecydowanie jest to sprzęt od początku do końca zaprojektowany z myślą o specjalistach, dla których parzenie kawy to nie tylko praca, ale również pasja. To doskonałe narzędzie, które pozwala dysponującemu odpowiednimi umiejętnościami bariście przygotować najlepszą, możliwą kawę. Reszta zależy oczywiście od umiejętności samego baristy. W sprawnych rękach dzięki takiemu ekspresowi można przygotować idealne espresso, które może zostać użyte do przygotowania dowolnego rodzaju kawy. Nic więc dziwnego, że to właśnie ekspresy tej marki są jednymi częściej wybieranych przez właścicieli najlepszych kawiarni na świecie. Z całą pewnością wśród automatycznych ekspresów do kawy Bezzera to sprzęt z najwyższej półki. Oddają to również jego ceny. Najprostsze modele kupić można już za kilka tysięcy złotych. W pełni profesjonalne ekspresy to już koszt przekraczający dziesięć tysięcy, a najnowsze i najbardziej zaawansowane modele są jeszcze droższe. Bez wątpienia ekspresy tego włoskiego producenta to przede wszystkim sprzęt, który warto polecić tym, którzy o parzeniu kawy myślą poważnie i nie boją się inwestować w sprzęt najwyższej, dostępnej klasy.
Bezzera – innowacje, które stały się standardem w świecie kawy
Historia firmy jako producenta takich ekspresów, jakie znamy obecnie, zaczyna się już w 1901 roku, kiedy jej właściciel – Luis Bezzera tworzy pierwszy ekspres kolbowy, który był konstrukcją całkowicie unikatową jak na tamte czasy. Nie ma przesady w stwierdzeniu, że od tego przełomowego momentu nikt w tej dziedzinie nie stworzył niczego naprawdę przełomowego i z pomysłu Bezzery korzystają dziś wszyscy producenci ekspresów do kawy. Zresztą sam założyciel firmy już wkrótce wprowadził do swojego wynalazku bardzo ważną innowację, która dzisiaj wyznacza standardy w świecie ekspresów. Na międzynarodowych Targach w Mediolanie, które odbyły się w 1906 roku, firma zaprezentowała pierwszy na świecie kolbowy ekspres automatyczny, który jest pierwowzorem wszystkich używanych w dzisiejszych kawiarniach maszyn. Można powiedzieć, że Bezzera to nie tylko doskonale znany na świecie producent wysokiej jakości ekspresów. To również jakość sama w sobie. Do dziś dla wielu osób Bezzera to oczywisty wybór wśród oferowanych na rynku ekspresów.
Ekspresy Bezzera – tradycja i nowoczesność
Ekspresy Bezzera również dzisiaj skutecznie łączą w sobie tradycję i nowoczesność. Tak samo, jak w początkach marki, firma produkuje ekspresy z zachowaniem najwyższej staranności. Wszystkie maszyny przechodzą przez detaliczną kontrolę, dzięki czemu do kawiarni trafia wyłącznie sprzęt perfekcyjny. Jakość w tym przypadku nie ogranicza się wyłącznie do wykonania urządzeń. Aby uzyskać idealną kawę, należy myśleć o wszystkim – również o materiałach, z których wykonany jest ekspres. Użycie wysokiej jakości stali sprawia, że ekspres jest nie tylko trwały i może służyć w jednej kawiarni przez lata, ale również w minimalnym stopniu wpływa na naturalny smak kawowego naparu. Firma stawia przy tym na nowoczesne rozwiązania. Najnowocześniejsze ekspresy tej marki kontrolowane jest z niezwykłą precyzją przez elektroniczne sterowniki. Interfejs jest przyjazny dla użytkownika i pozwala bariście na bardzo dokładne dobranie parametrów parzenia kawy.
Dlaczego warto korzystać właśnie z ekspresów Bezzera?
Ekspresy Bezzera pozwalają bariście zachować całkowitą kontrolę nad procesem parzenia, dzięki możliwości ustawienia dokładnej temperatury i ciśnienia i zaprogramowania ich dla poszczególnych rodzajów kawy. Każdy zawodowy barista wie doskonale, że nawet niewielkie różnice w temperaturze, czy ciśnieniu wody mogą w dużym stopniu wpływać na smak espresso. Tylko ich odpowiednie dobranie pozwala na otrzymanie najlepszej filiżanki kawy. Liczy się przy tym też powtarzalność, dzięki której kawa za każdym razem wychodzi dokładnie tak samo dobra.